ISO 22000 NEDİR? ISO 22000 BELGESİ NASIL ALINIR? 1Eylül 2005 Yılında Uluslararası Gıda Güvenliği yönetim sistemi olarak yayınlanan ve Haziran 2018 yılında güncellenen ISO tarafından geliştirilen bir standarttır. Gıda sektörünün tüm süreçlerinde uygulanabilen yönetim sistemidir.
ISO 22000 Belgesi, standart gerekliliklerinin yerine getirilmesi sonrası gerçekleştirilen denetimlerin akabinde alınan sertifikadır. ISO 22000 Belgesine sahip olabilmeniz noktasında Fujicert Danışmanlık olarak a’dan z’ye tüm süreçlerinizde yanınızdayız.
ISO 22000 Standardı aynı zamanda HACCP (Kritik kontrol noktaları) ve Tehlike Analizi sisteminin prensiplerini UGKK (Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu) tarafından geliştirilen uygulama adımlarını birleştirir.
ISO 22000 Belgesi, firma süreçlerinizle ilişkili olabilecek tüm tehlikelerin değerlendirildiği anlamına gelir. ISO 22000 Sertifikası temel amacı, toplum sağlığına önem veren anlayışın hedef olarak belirlendiği anlamına gelir.
ISO 22000 STANDARDININ AMACI VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
ISO 22000 Standardı, HACCP ürün güvenilirlik sisteminin yerini alarak ürünleri tüketici için uygun ve güvenilir hale getirmiştir. ISO 22000 Riskleri ortadan kaldırmak ve yönetmek üzere oluşturulmuş olup ayrıca işletmelerin yasal gereksinimlerini ve müşterilere yönelik standartları hedeflemektedir.
ISO 22000 BELGESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
IS0 22000 Belgesini alan kuruluşlar,
- Ürün ve Hizmet Kalitesini arttırarak Pazarda Rekabet gücünü kazanırlar,
- Müşteri ve İş hacmini yükselterek Marka imajını korurlar,
- İzlenebilirliği olan bu sistem sayesinde Uluslararası yasal mevzuatlara uyum sağlayarak pazarda yer edinirler,
- Süreç içerisindeki risklerin ortadan kaldırılmasına olanak sağlayan sistemler inşa edilir,
- Yasal mevzuatlara maksimum seviyede uyum sağlamayı garanti eder,
- Toplum sağlığını gözetir ve sonucunda tüketici memnuniyetini maksimum seviyeye çekerek bu konuda lider olan firmalar arasında yerini alır,
- Gıda sebepli olabilecek hastalıkların azalmasına katkı sağlar,
- Ön gereksinim programlarının kontrollü olmasını sağlar,
- Ürünü geri çağırma gibi durumların azalmasını ve süreçlerin sistematik olmasına olanak sunar,
- Resmi gerçekleşen denetimleri en az uygunsuzlukla atlatılmasına kolaylıklar sağlar,
ISO 22000 BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?
Çiftçiler, Balıkçılar, Süthaneler Et Balık ve Gıda Hizmeti veren işletmeler. Gıda ve Ambalaj Malzeme üreticileri, Gıda ürünleri ile temas halinde olan ve Depolama hizmeti veren kuruluşlar. Restoranlar, Ayaküstü Büfeler, hızlı Gıda zincirleri, Hastaneler, Oteller ve Seyyar gıda satıcıları. Ekmek, meşrubat, konserve ve Dondurulmuş Gıda üreticileri.
ISO 22000 BELGESİNİ KİMLER VEREBİLİR? ISO 22000 BELGESİ NEREDEN NASIL ALINIR?
Akredite kuruluşlar tarafından verilmektedir. Bu süreçte FUJICERT DANIŞMANLIK olarak ISO 22000 almak isteyen değerli müşterilerimize Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kurulumları konusunda Eğitim, Danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Firmaların ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Belgelendirme denetimini başarıyla geçerek ISO 22000 Belgesini almasını sağlıyoruz.
ISO 22000 STANDART MADDELERİ NELERDİR?
ISO 22000 standardı 10 maddeden oluşmaktadır. Annex SL Yüksek Seviyeli Yapıya uygun tasarlanmıştır. Planla (GGYS), Uygula (GGYS), Kontrol Et (GGYS), Önlem Al (GGYS) PÜKO Döngüsüne göre oluşturulmuştur.
Çalışma planlaması ve kontrolü ise, ÖGP’ler (Ön gereksinim programı), İzlenebilirlik Sistemi ve Acil Durumlara Hazırlık ve Müdahale, Tehlike analizlerinin girdisini oluşturur.
Kontrol tedbirleri geçerli kılınır. Tehlike kontrol planı (HACCP/O-ÖGP (Operasyonel Ön Gereksinim Programı Planı) planlanır.
1 Kapsam
2 Bağlayıcı Atıflar
3 Terim ve Tanımlar
4 Kuruluşun Bağlamı
5 Liderlik
6 Planlama
7 Destek
8 Çalışma
9 Performans Değerlendirme
10 İyileştirme
HACCP BELGESİ NEDİR?
Gıda Güvenliğinde, Tehlike Analizi ve Kritik Noktaları tanımlayan, değerlendiren, kontrol eden bir sistemdir. Gıda Güvenliği sağlamak için önemlidir. HACCP, Gıda işletmelerinde üretim ve servis aşamalarında sağlıklı ve hijyen süreçlerinde risk oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması temeline dayanan güvenli bir sistemdir.
ISO 22000 HACCP ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
ISO 22000 Standardı, diğer ISO yönetim Sistemleri ile uyumlu olan Uluslararası geçerliliğe sahip olup, Gıda sektöründeki tüm süreçleri kapsayan geniş bir sistemdir. HACCP ise, Risk karşısında oluşabilecek nedenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması sağlayan Ürün Güvenirliliği Sistemidir. Süreçlerdeki Tehlike Analizi, Kritik Noktalar olarak tanımlanan önleyici yaklaşım ilkesini kapsar ancak tek başına yeterli değildir.
ISO 22000 BELGESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?
Belgeler 3 yıllık olarak hazırlanır ancak her yıl Gözetim ve Denetim yapılmaktadır. ISO Kalite Belgelerinin hem ülkemizde hem de tüm dünya ülkelerinde Geçerlilik süresi 1 yıldır.
ISO 22000 BELGESİ ALMAK ZORUNLU MU?
ISO 22000 Belgesi almak zorunlu değildir, ancak işletmeler yönetim sistemlerini ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi üzerinde uygulamaları halinde Üretim ve Satış hedeflerine kolayca ulaşabilirler. Hem ülkemizde hem de tüm dünyada Gıda kaynaklı sağlık sorunlarında artış göstermesi Gıda Güvenliğini ön plana çıkarmıştır
ISO 22000 BELGE FİYATI NE KADAR (2025)?
FUJICERT DANIŞMANLIK olarak siz değerli müşterilerimize en uygun fiyat verilmektedir. Bizleri arayarak hem detaylı bilgi hem de sizler özel teklifler alabilirsiniz. ISO 22000 Belgesi fiyatı, firma çalışan sayısına, lokasyon sayısına, haccp plan sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir.
ISO 22000 BELGESİ NE KADAR SÜREDE ALINIR?
ISO 22000 Belgesi fiyatı, firma çalışan sayısına, lokasyon sayısına, haccp plan sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Denetim öncesin de Fujicert Danışmanlık olarak GAP Analizi, Eğitim ve Dokümantasyon süreçleriniz ve fiziksel şartlarınız konusunda destek oluyor, firmanızı denetime hazır hale getiriyoruz. Olası uygunsuzluklarda bulguları kapatmanız konusunda destek oluyor belgelendirme sürecinizi başarıyla tamamlamanıza rehberlik ediyoruz. Hemen teklif almak için tıklayınız.